Wat is nou een goede massageolie? Deel 1 amandelolie + minerale olie

Heerlijk, een massage. Lekker de spieren los laten maken, heerlijk ontspannen van je tenen tot je kruin, even helemaal weg alsof je eventjes in een andere wereld mag vertoeven.
Voor een goede massage heb je een goede massage olie nodig.
Maar wat is nou een goede massage olie ?

Vraag je dit aan 10 masseurs dan krijg je vaak 10 verschillende antwoorden. In deze serie kom je meer te weten over diverse massage oliën, met in deel 1 amandelolie en minerale olie.

De basis van massageolie

Een goede massageolie heeft de juiste eigenschappen die je als masseur graag in een olie ziet. Eigenschappen die jij dus belangrijk vind. Voor een goede massageolie gebruik je vaak een samengestelde olie. Deze start met een basisolie. Daaraan toegevoegd andere oliën om de eigenschappen aan te vullen en misschien een etherische olie om nog meer andere eigenschappen aan de olie toe te voegen (en een geur natuurlijk).

Laten we eens beginnen met de verschillende basisoliën onder de loep te nemen, met deze keer de amandelolie en minerale olie.

Amandelolie (zoete amandelolie)

Prunus dulcis / Prunus amygdalus
Amandelolie is een van de meest gebruikte (basis)oliën die wordt gebruikt in massage olie. De olie wordt ook, van oudsher, veel gebruikt in cosmetica en verzorgingsproducten. 
Dit komt omdat de olie snel door de huid word opgenomen en de huid goed voed. 
Amandelolie bevat 55% vet (waarvan 67% onverzadigde vetzuren), 21% proteïne, 17% carbohydraten en is rijk aan vitamine A en B.  Daarnaast bevat het de mineralen  ijzer, magnesium, potasium, calcium, sodium en zwavel. De olie word gewonnen door het koud persen van de pitten, hierbij levert 2kg amandelen 1kg amandelolie op.

Amandelolie is voor vrijwel elk huidtype geschikt (ook voor mensen met een gevoelige huid). De amandelboom vind zijn oorsprong in de subtropische gebieden van China en is een familie van de rozengewassen. 
Tegenwoordig word het overgrote gedeelte van de amandelolie gewonnen in Californië, maar ook in Spanje zijn tegenwoordig grote amandelboom plantages te vinden voor het winnen van de olie. 
Al in de Romeinse tijd was amandelolie bekend om haar huidverzorgende werking.

Minerale olie / paraffine olie

Minerale olie, ook wel paraffine olie genoemd, wordt bereid uit aardoliedestillaten. Deze olie heeft de eigenschap om niet goed opgenomen te worden in de huid, waardoor de huid wordt afgedekt en de olie iets meer glijd. Paraffine olie is zeer puur en heeft geen geur of smaak. Van deze olie zul je dus zelden een allergische reactie zien en de olie wordt dan ook vaak gebruikt voor baby’s of bij mensen met een notenallergie (aangezien veel andere olie van noten / pitten wordt gemaakt). Doordat de olie dus geen reuk of smaak heeft wordt deze ook veelvuldig gebruikt bij erotische massages. Zeker ook om de goede glij eigenschappen.

Beschermen en afsluiten

De olie zorgt er dus voor dat er een laagje over de huid komt en daardoor wordt de huid beschermt voor invloeden van buitenaf. Maar hierdoor zal dit zelfde beschermlaagje de huid ook afsluiten naar buiten. De afvalstoffen van de huid kunnen er dus moeilijker uit en er is een risico dat de talgklieren hierdoor verstopt raken. wel weer een voordeel is dus dat het vocht er niet uit kan waardoor uitdroging enigszins wordt voorkomen.

Vet maar niet voedend

Minerale olie heeft dus goede en minder goede eigenschappen. Het is dus een beetje verwarrend, wanneer gebruik ik het wel en wanneer niet. De meeste lippenbalsems bevatten in meer of mindere mate minerale olie. Goed voor het vet houden van de lippen en ook goed tegen uitdrogen van de lippen. Maar als het vet weer weg is dan drogen je lippen toch weer uit.
Het is dus beter als je een product pakt dat je lippen weer soepel en zacht maakt. De minerale olie is dus eigenlijk slechts een bestrijder van het symptoom. Maar het helpt wel direct en het voelt heel fijn aan de lippen. Zo zie je dat de keus moeilijk is.

Anti bacterieel maakt houdbaar

Minerale olie is ook anti bacterieel en daardoor zeer lang houdbaar. Ook het product waarin dit is verwerkt is hierdoor langer houdbaar.
In de cosmetica wordt minerale olie ofwel paraffine olie veel gebruikt.
Als massageolie heeft de minerale olie de eigenschap dat het zeer goed glijd. Waar andere oliën stroef zijn, is de minerale olie zeer glad. Doordat het dus nauwelijks door de huid wordt opgenomen is de tijd dat je ermee kan masseren dus erg lang. Daardoor is minerale olie ook zuinig in gebruik bij het masseren. Verwacht echter geen verzorgende effecten van deze olie, want die heeft de olie niet.

Combinatie van basisolie

De olie kan ook worden toegepast als basisolie in een massageolie mix. Toevoegen van een olie die wel voedende eigenschappen heeft maakt dat de huid wel wordt gevoed en dat de olie ook goed glijd bij de massage.
Een combinatie van een minerale olie en een plantaardige olie is een fijne basis voor een massage mix. Het heeft de voedende eigenschappen van de plantaardige olie en de goede eigenschappen van de minerale olie. Werkt dus antibacterieel waardoor de huid rust krijgt voor bedreigingen van buitenaf. Dus werkt prima bij exceem. De keuze van de plantaardige olie bepaald dan de voedende werking van de massage mix en door de vaak stroevere plantaardige olie kom je ook zo tot een voor jou als masseur tot een perfecte stroefheid om mee te masseren.

De volgende keer bekijken we weer een paar andere basisoliën
Kun je niet wachten en wil je al zelf gaan experimenteren met de amandel en de minerale olie ? Of wil je een massageolie mix die al helemaal is uitgedacht en in een flesje gestopt? Neem dan eens een kijkje bij dit brede assortiment aan massage mixen en basisoliën waar je lekker zelf mee kan mixen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *