Eerste keer sauna, hoe ga je daarmee om?

naakt-saunaDe eerste keer naar de sauna is altijd spannend. Hier lees je een ervaring van iemand die zich de eerste keer nog goed kan herinneren en hierna saunameester is geworden. Tot slot vind je enkele tips over de eerste keer een sauna bezoeken.

Sauna ervaring

Zelf was ik 14 jaar toen ik voor de eerste keer naar de sauna ging. Die eerste keer heeft veel indruk gemaakt en nu, 12 jaar later, kan ik me elk moment van die dag nog herinneren.

Het begon met de aankondiging van mijn ouders dat wij, mijn broertjes en ik, mee mochten naar de sauna. Woow, dat was natuurlijk wel heel gaaf. Toen het eenmaal dichterbij kwam, begon het toch wel spannend te worden.

De dag was aangebroken, met tassen vol handdoeken, badjassen en slippers stonden we bij de receptie. “Maar mam, hebben ze hier geen aparte heren en dameskleedkamer?” vroeg ik mij vol verbazing af. Daar stond ik dan in mijn onderbroek, eerst snel mijn badjas aan en daarna pas mijn onderbroek uit. Zo, dat zat er ook weer op. Op naar de volgende hindernis: de douches. Hoewel ik het op dat moment het liefst zou doen, wist ik dat je natuurlijk niet met je handdoek of badjas onder de douche kon. Met die reden heb ik het haakje uitgezocht wat het dichtst bij de douches zat en stoof snel onder de douche, met mijn gezicht naar de muur zodat niemand iets kon zien.

Na 5 minuutjes rondgelopen te hebben in het saunacomplex kwam ik erachter dat het hele naaktzijn gewoon een onderdeel was van de sauna en zo kon ik me er snel overheen zetten. Niemand deed raar over het feit dat ook ik naakt was, iedereen was namelijk naakt. Daarna werd het leuk, lekker in je blootje rondlopen en ontspannen, maar het meest bijzondere vond ik het zwemmen in je nakie. Wat een heerlijk bevrijdend gevoel is dat zeg!

Door de ogen van het saunapersoneel

Je ziet het meteen, mensen die voor de eerste keer in de sauna komen, lopen een beetje ongemakkelijk door de sauna en bedekken alles wat er maar te bedekken valt. Bij sommigen is de angst zo groot dat ze met badjas en al de stoomcabine of sauna ingaan. Voor saunapersoneel is dit gestuntel soms wel grappig om te zien en proberen de gasten zich zo op hun gemak te laten voelen dat dit naakt zijn geen probleem meer is. Het moeite hebben met naakt is natuurlijk niet het enige probleem. Vaak is het ontbreken van goede kennis over saunarouting een nog groter probleem. Je gaat op dat moment spelen met je gezondheid en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Enkele tips om goed voorbereid voor het eerst de sauna te bezoeken:

– Vraag tips aan bekenden die ooit eerder in de sauna zijn geweest, zo weet je bijvoorbeeld hoeveel handdoeken je mee moet nemen, welke sauna een aanrader is en kunnen ze wat informatie geven over de routing
– Om alvast te wennen aan het naakt zijn kun je in badjas een rondleiding volgen door het natte gedeelte. Zo wen je aan de sfeer en het naakt zijn in de sauna
– Win wat informatie in over sauna in het algemeen op internet, wat voor soort sauna is het, wat is de grootte en de sfeer?
– Hygiëne is ontzettend belangrijk, zorg dat je geen schimmels of infecties hebt die je over kunt dragen
– Maak je niet te druk over het naakt zijn, je valt hierdoor namelijk nog meer op dan dat je hier lekker losjes mee omgaat
– Wanneer je vragen hebt, kun je dit altijd kenbaar maken bij het personeel

4 gedachten over “Eerste keer sauna, hoe ga je daarmee om?”

 1. Ik ga maandag voor het eerst naar de sauna. En ik ben zo benieuwd en ik vind het reuze spannend. Na weken twijfelen heb ik toch maar geboekt en ik heb er nu ook wel zin in, heel benieuwd wat ik er van vind.

 2. Een saunabezoek is heerlijk!!
  Even lekker ontspannen in een rustige omgeving.

 3. Ontzettend herkenbaar, Bram. De eerste keer naar de sauna is niet zo vanzelfsprekend als je jezelf van te voren inbeeld… Mooi verwoord! Groetjes, Roos

  1. Hoi Roos,

   Dankje wel voor je bericht. Ik kan me goed voorstellen dat het herkenbaar is inderdaad.

   Bram

Reacties zijn gesloten.