Onderzoek naar (ex)borstkankerpatiënten en een dagje naar de sauna

Oktober is de maand van de borstkanker. Wellnesscentrumnederland.nl heeft onderzoek gedaan naar de vraag hoe vrouwen die borstkanker hebben gehad een dagje naar de sauna ervaren. Voor deze vrouwen is een dagje naar de sauna namelijk niet even vanzelfsprekend als voor anderen. Wanneer er een borstsparende operatie of een amputatie heeft plaatsgevonden dan kan het moeilijker zijn voor deze vrouwen om zichzelf bloot te geven. Aan het onderzoek hebben 572 mensen deelgenomen. Opvallend aan de resultaten is het hoge aantal vrouwen die aangeven voorheen wel naar de sauna te gaan, maar nadat er borstkanker is geconstateerd niet meer.

Resultaten onderzoek

De meeste mensen die hebben deelgenomen aan het onderzoek ging in het verleden al vaker naar de sauna. 9 van de 10 respondenten ging namelijk al vaker naar de sauna voordat er bij hen borstkanker werd geconstateerd. Van deze vrouwen gaf echter maar liefst 56% aan dat ze niet meer naar de sauna zijn geweest nadat er bij hen borstkanker is geconstateerd. Deze 56% werd vervolgens gevraagd of zij wel een dagje naar de sauna zouden willen wanneer er speciale dagen worden georganiseerd voor alleen lotgenoten. Meer dan de helft van de vrouwen gaf aan dat ze dan wel bereid zouden zijn om een bezoek aan de sauna te brengen. Dit geeft duidelijk aan dat er bij deze vrouwen een vraag is naar aangepaste saunadagen.

Duidelijke cijfers

Er is tot slot aan alle respondenten gevraagd of zij vinden dat sauna’s meer moeten organiseren voor (ex)borstkankerpatiënten. Op deze vraag gaven 424 mensen aan dat ze vinden dat sauna’s meer moeten organiseren voor deze vrouwen. Dit komt neer op 75% van de respondenten van het onderzoek. Bekijk hier het gehele onderzoek.

Geef een reactie