Hoe raak je geen spullen kwijt in een sauna

Sauna’s zijn absoluut een geweldige manier om te ontspannen en bij koud weer op te warmen. Ze bieden ook een geweldige kans om aangenaam sociaal te ontspannen. Een bezoek aan de sauna verbetert bovendien de gezondheid van het hart, de kracht van jouw huid en maakt je poriën schoon.

Een energiek gevoel en verlichting van spierpijn

Het gebruik van een droge sauna kan mensen een energiek gevoel geven. Dit omdat de bloedvaten zich in een sauna ontspannen en verwijden, waardoor de bloedstroom toeneemt. Het kan daarnaast helpen de spanning in de gewrichten te verminderen en pijnlijke spieren te verlichten.

Net als een droge sauna kan een turks stoombad je poriën openen en spieren losmaken. Zo’n warm stoombad wordt voor alle huidtypes aanbevolen, maar vooral voor de droge huid. Dit naast alle andere gezondheidsvoordelen.

Je mag geen (bad)kleding dragen

Omwille van de hygiëne wordt er verzocht geen badkleding in de sauna te dragen. Vind je het desondanks fijner om toch stiekem je lichaam iets te bedekken? Dan wordt er een handdoek aangeraden. Dit is een item die je zonder meer altijd al in de saunaruimte met je meebrengt om op te zitten of liggen.

Als jij je zorgen maakt dat je deze in de sauna kwijtraakt, dan kun je deze handdoeken borduren en voorzien van een speciaal logo, jouw initialen of volledige voornaam is die dan gemakkelijk te herkennen. Een badjas is een prima alternatief voor een grote handdoek en buiten de saunacabine in sommige gevallen zelfs verplicht.

Waardevolle spullen en sieraden

Alle tassen, jassen of andere kledingstukken liet je daarvoor trouwens al achter in de daarvoor bestemde kleedlokalen. Voor het opbergen van al jouw waardevolle spullen kun je dan veelal van de bestaande kluisjes gebruik maken. Het is natuurlijk nog beter om helemaal geen kostbare artikelen mee te nemen.

Je kunt je sieraden, horloges of smartwatches in dit geval ook maar beter thuislaten. Want het wordt afgeraden dit soort items in een sauna te dragen. Gezien de items waar metaal op zit gemakkelijk binnen enkele minuten de omgevingstemperatuur van de sauna aan kunnen nemen. Zo kun jij jezelf akelig verbranden.

Wat wel mee te nemen

Als je naar de sauna gaat, neem je uiteraard wel de verplichte slippers in jouw tas mee. En zorg je er ook voor dat jij een flesje water of een kunststof bidon met water bij je hebt. Dit water is erg belangrijk om voldoende gehydrateerd te blijven. Je wilt deze items voor de zekerheid ook met jouw naam of zo markeren. Drink zeker twee tot vier glazen water voordat je naar de sauna gaat en als je deze weer verlaat. 

Je wilt in de sauna ook geen crèmes of lotions dragen. Want deze smeermiddelen zullen jouw poriën verstoppen en voorkomen dat je huid er ademt en zweet. Wees daarnaast goed uitgerust en stap niet met een volle maag een sauna in.

Gebruik een sauna veilig

Sauna’s worden al duizenden jaren gebruikt en zijn ook nu nog steeds behoorlijk populair. Ongeacht hoe een sauna verwarmd wordt of de vochtigheidsgraad ervan, zijn de effecten op het lichaam vergelijkbaar. Een sauna kan mensen helpen om aangenaam te relaxen en het biedt vele gezondheidsvoordelen.

Mits je dit allemaal correct doet, want het is natuurlijk belangrijk om een sauna veilig te gebruiken. Volg ook de specifieke regels hierboven om jouw spullen prettig veilig te houden. Zo houd je er achteraf altijd een fijn gevoel aan over!