Wat maakt de löyly zo speciaal?

sauna opgieting met lepel

Löyly, aufguss, opgieten, zwiep, splatch, stomen, en nog vele andere benamingen voor één en het zelfde fenomeen. Het opbrengen van water op kachel. Hierdoor ontstaat er een verhoogde luchtvochtigheid en dat ervaar je als saunabezoeker als prettig. Het Finse woord Löyly (uitspraak: leulle) betekent letterlijk: stoomstoot.

Waarom vinden de meeste mensen dit zo lekker?

In de grotere sauna en wellnesscomplexen behoren de opgietrituelen tot het standaard aanbod. Met regelmaat worden er over de gehele dag een aantal opgietingen verzorgt.  Er wordt water of ijs op de kachel aangebracht met een lekker geurtje erdoor. De ene gooit er veel vocht op, de andere minder. De een maakt er een hele show van en de ander beperkt het tot het zwaaien met een handdoek.

Waarom voelt dit dan zo prettig?

Als je gewoon in de sauna zit wordt je opgewarmd door de warmtestraling van het hout om je heen. Hoe beter het hout is gekozen hoe lekkerder dat het aanvoelt. Dit is een constante warmte die je voelt. Als je nu vocht in de cabine gaat verdampen dan is dat een ander gevoel. De temperatuur stijgt niet, maar het voelt wel veel warmer aan. Iedere keer dat er vocht wordt verdampt dan voelt dat direct even als een warmte stoot. Iedere keer als de lucht wordt verplaatst met een handdoek dan voelt dat ook weer als een warmtestoot. Iedere keer als de hete vochtige lucht langs de huid komt dat wordt er warmte van die hete lucht op de huid overgebracht en dat voel je direct. De warmte en kou receptoren aan de oppervlakte van de huid die geven direct een signaal af aan de hersenen en dit wordt door onze hersenen verwerkt. De meeste mensen vinden dit prettig.  Het kan zelf tot kippenvel leiden.

sauna opgieting met lepelBeleving van de opgieting

Een opgieting heeft niet alleen met warmte te maken. Hoe lekker is het als je even die intense warmte ervaart en door middel van geuren en de wappers meegenomen wordt in een heerlijke sfeer van rust en ontspanning. Hoe ontspannend is het als er een sfeer wordt geschapen waarin je naast de geur en warmte ook je ogen en oren worden geprikkeld. Je ogen omdat de opgieter er leuk uitziet en sierlijke bewegingen maakt met de handdoek, je oren als er een muziekje op de achtergrond klinkt. We hebben het dan niet over AC-DC maar lekkere rustige ontspannende muziek die je meeneemt in je eigen verhaal, of in het verhaal wat de opgieter aan jou verteld. Er wordt een sfeer geschapen waarin er plaats is voor je eigen beelden, je eigen gevoel, je eigen emotie. Ahh, heerlijk, daar komt weer zo’n wapper…

1 gedachte over “Wat maakt de löyly zo speciaal?”

  1. Hmm ik krijg er meteen weer helemaal zin in. In het wellnesscentrum vind ik het heerlijk. Eerst lekker ronddobberen in het zwembad en dan naar zo’n opgieting. Genieten!

Geef een reactie